||||

29/06/2022 - Het is in mijn nek geschoten

Het is in mijn nek geschoten

Heeft u regelmatig last van de nek alsof “het er in schiet”? Dan heeft u mogelijk een verminderde Motor Control waardoor dit gebeurd.

Bij een verminderde motorcontrole in de nek is de aansturing verminderd van de spieren die de nek stabiel houden. Dit noemen wij een Motor Control Impairment en betekent letterlijk een motorische controle stoornis.
Lees meer

13/05/2022 - Long Covid revalidatie met fysiotherapie

Long Covid revalidatie met fysiotherapie

Wie ziek is geweest door het COVID virus kan daarna nog maanden last houden van vermoeidheid, spierzwakte en minder functionerende longen. Voor deze mensen hebben wij een COVID-19 revalidatieprogramma gemaakt.... Lees meer

25/03/2022 - Bekkeninstabiliteit na zwangerschap

Bekkeninstabiliteit na zwangerschap

Een bekkeninstabiliteit is een instabiel gewricht in het bekkengewricht aan de voorkant of achterkant van het bekken.

Bij het stuitje zit het achterste gewricht en op het schaambeen zit het voorste bekkengewricht. Wanneer één van deze twee gewrichten te veel beweegt noemt men dit een bekkeninstabiliteit.
Lees meer

23/03/2022 - Fysiotherapie behandeling bij cervicale dystonie, torticollis en dwangstand van de nek.

Fysiotherapie behandeling bij cervicale dystonie, torticollis en dwangstand van de nek.

Fysiotherapie kan soms goed helpen bij dystonie maar is niet eenvoudig. De moeilijkheid van dystonie en soortgelijke klachten/ patronen is dat de oorzaak ervan niet altijd eenvoudig te achterhalen is. Een klacht behandelen waarvan je niet weet waardoor dit ontstaat is niet efficiënt en direct effectief. Om daar toch op een manier achter te komen gebruiken wij de eliminatie methode.

Samen gaan wij bespreken en onderzoeken welke factoren er bij jou mogelijk een rol spelen die een verkeerde aansturing en aanspanning van jouw nekspieren tot gevolg kunnen hebben.
Schrik niet: dit kunnen wel meer dan 30 factoren zijn! Meerdere veroorzakers tegelijk zijn eerder regel dan uitzondering.
Enkele  van deze factoren zijn: E-nummers, voeding, drugs, cafeïne,  stress, allergieën, gewoontes in de nek, houding, genetische aanleg voor dystonie, te hoge bloedsuiker, slaapproblemen, verminderd stabilisatievermogen (nek),  te weinig kracht in de nekspieren, te veel kracht in het gebruik van de nek, de (krachts)verhouding tussen verschillende spieren van de nek, verkeerd gebruik, een verstoord bewegingspatroon, kaakproblemen en nog veel meer factoren.
Lees meer

19/03/2022 - Frozen shoulder pijnlijk in de nacht en hoe kan ik slapen?

Frozen shoulder pijnlijk in de nacht en hoe kan ik slapen?

De pijn in de schouder neemt bij een frozen shoulder toe in de avond en in de nacht. Liggen en slapen op de arm/ schouder gaat vaak niet. Patiënten geven aan dat slapen een hel is door de pijn en het niet op de arm kunnen liggen. Probeer maar eens te leren slapen op je rug als jij al 50 jaar op je zij slaapt. Per nacht draai je meerdere keren en grote kans dat je een keer op je pijnlijke schouder komt te liggen.
Ontstekingen nemen in het lichaam toe in de avond en nacht en dus ook bij een frozen shoulder. Denk er maar eens aan dat dit ook gebeurt als je ziek bent. De koorts is erger in de nacht. Dit komt omdat het lichaam meer bezig is met herstellen in de nacht en tijdens rust. De ontsteking neemt dus toe in de avond en nacht en neemt gedurende de ochtend en overdag weer af. Dit is een normaal proces en heeft vrijwel iedereen.

Lees meer

02/02/2022 - Knie artrose

Knie artrose

Wat is knie artrose ?

Knie artrose is slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Gewrichtskraakbeen is de gladde, witte substantie aan het einde van de botten. Denk aan het eind van een kipdrumstick, dat is glad, glanzend en stevig. Als een kniegewricht aangetast is door artrose, slijt het kraakbeen dat het einde van de botten bedekt en beschermt, waardoor de botten langs elkaar heen schuiven.
Ons lichaam is heel goed in het herstellen van schade, maar helaas geld dit minder voor kraakbeen. Dit komt doordat het kraakbeen niet goed is doorbloed. Bij artrose ontstaat vaak zwelling, ontsteking in het gewrichtskapsel en botverdikkingen aan de buiten randen van het bot. In het kraakbeen zelf zitten weinig tot geen pijnsensoren, waardoor het niet direct pijn kan registreren. Bij artrose is de pijn die ervaren wordt meestal afkomstig van de andere geïrriteerde structuren in de knie.           
Lees meer

31/10/2021 - Runners knee

Runners knee

Wat is een runners knee?
Een runners knee (lopers knie) is een ontsteking van een pees aan de buitenkant van de knie.

Het is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers en fietsers en wordt ook wel een iliotibiale bandsyndroom (ITBS) of tractus iliotibale frictiesyndroom genoemd. De klacht wordt veroorzaakt doordat de pees van de m. tractus iliotibialis herhalend te strak over een botpunt van het bovenbeen (laterale femurcondyl) schuurt. Door deze herhalende frictie kan irritatie met zwelling tot ontsteking van de pees ontstaan.

De pees ontsteking is in te delen in de volgende drie stadia.....
Lees meer

01/07/2021 - Kun je aan je lichaam merken wat het weer is?

Kun je aan je lichaam merken wat het weer is?

Ik heb opgemerkt dat als ik wakker word en voordat de gordijnen open zijn, ik al kan voelen of het mooi of slecht weer is. Of anders gezegd, of het een hogedrukgebied is of een lagedrukgebied.

Met een hogedrukgebied hebben we vaak zonnig, stabiel weer met weinig regen ......

Lees meer

03/09/2021 - Pijn in de scheenbeen bij het hardlopen

Pijn in de scheenbeen bij het hardlopen

Wat is een Shin-Splints? 

Shin-Splints is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere klachten aan het onderbeen die te maken hebben met het een ontsteking van het scheenbeenvlies. Het wordt ook wel (MTSS) mediaal tibiaal stress syndroom, springschenen of tibiaal posterior syndroom genoemd. Het scheenbeenvlies zit tussen en rond de twee botten van het onderbeen, de tibia en fibula, en staan in verbinding met de kuitspieren rondom. De voornaamste betrokken spieren  zijn: de diepe platte kuitspier (m. soleus), de achterste scheenbeenspier (m. tibialis posterior) en de grote teenbuigspier (m. flexor hallucis longus).
Lees meer

17/08/2021 - Voorbereiden op je heup of knie operatie.

Voorbereiden op je heup of knie operatie.

De meeste mensen weten niet zo goed wat ze kunnen verwachten van een heup of knie operatie. Tegenwoordig kun je allerlei filmpjes bekijken hoe de operatie eruit ziet, dit geeft een goed beeld van wat er gebeurd in je lichaam.

Hoe het proces ervoor en erna eruit zien is voor veel mensen  een raadsel ….

Lees meer