Fysiotherapie bij de drie meest voorkomende blessures bij padel
Fysiotherapie bij de drie meest voorkomende blessures bij padel
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Padel is een razendsnel groeiende sport in Nederland. Het is vooral geliefd vanwege de combinatie van techniek, snelheid en toegankelijkheid. Hoewel padel relatief minder belastend lijkt dan bijvoorbeeld tennis of squash, komen blessures [1] toch vaak voor. Vooral bij recreatieve spelers [2].
In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende blessures bij padel. We hebben aandacht voor hoe u ze kunt voorkomen en we vertellen welke behandeling wij u kunnen geven wanneer u een blessure heeft door het padellen.
Schouderblessures: overbelasting van de rotator cuff
Padel lijkt een weinig belastende sport, maar door de intensiteit van het spel is dit toch wel het geval. Bij het slaan van een bal wordt vooral de schouder intensief belast.
De rotator cuff stabiliseert de schouder tijdens snelle arm rotaties, terwijl de deltoïde spier de arm heft voor de slag. Spieren rondom het schouderblad, zoals de trapezius en serratus anterior, zorgen voor stabiliteit en kracht overbrenging van de romp naar de arm.
Bij krachtige slagen, zoals een tennisservice, ontstaat extra druk op de pezen en gewrichten. Externe rotatie en abductie van de schouder vergroten de belasting, wat blessures kan veroorzaken.
Dit leidt vaak tot overbelasting van de pezen in de schouder, wat pijn en verminderde mobiliteit veroorzaakt. Schouderblessures komen vooral voor bij spelers die te veel kracht zetten zonder de juiste techniek, of bij degenen die te snel hun trainingsintensiteit verhogen.
De behandeling van deze blessures bestaat uit rust en fysiotherapie, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de schouderstabiliteit en krachtopbouw. Evolution Fysiotherapie biedt op maat gemaakte revalidatieprogramma’s om de balans in de schouderspieren te herstellen en toekomstige blessures [3] te voorkomen.
U kunt dus zelf werken aan uw techniek om de belasting te verminderen. Wanneer u al klachten heeft, dan kunnen wij u helpen om uw schouderspieren gelijkmatig te versterken.
Knieblessures: patellapees ontsteking
De aandoening ontstaat door herhaaldelijke belasting van de pees die de knieschijf met het scheenbeen verbindt. Spelers ervaren pijn aan de voorkant van de knie, vooral bij het springen en rennen, bewegingen die essentieel zijn bij padel.
Fysiotherapie gericht op versterking van de quadriceps en verbetering van de flexibiliteit kan deze blessure helpen verlichten. Bij Evolution Fysiotherapie gebruiken we gepersonaliseerde oefeningen om de spieren rond de knie te versterken en de pees te ontlasten. Dit is onmisbaar voor een volledig herstel.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Padel lijkt een weinig belastende sport, maar door de intensiteit van het spel is dit toch wel het geval. Bij het slaan van een bal wordt vooral de schouder intensief belast. “
– Evolution Fysiotherapie
Enkelverstuikingen: gewrichtsbanden onder druk
Een verstuiking treedt op wanneer de enkel te ver naar buiten draait, wat leidt tot een beschadiging van de ligamenten die het gewricht ondersteunen. Deze blessures kunnen variëren van lichte verstuikingen tot ernstige scheuren.
De behandeling begint meestal met rust, ijs en compressie, gevolgd door fysiotherapie om de enkel te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Evolution Fysiotherapie biedt gespecialiseerde programma’s voor enkelrevalidatie om de mobiliteit te herstellen en het risico op herhaling te verkleinen.
Preventie en herstel bij padelblessures
Het voorkomen van deze veelvoorkomende padelblessures begint bij een goede warming-up en het uitvoeren van spierversterkende oefeningen om de kwetsbare gewrichten en spieren te beschermen.
Het gebruik van de juiste techniek, een goede racketkeuze en het dragen van ondersteunend schoeisel spelen ook een cruciale rol in blessurepreventie. Zorg dat u grip hebt, dan belast u uw spieren minder.
Daarnaast is het belangrijk om naar het lichaam te luisteren en bij de eerste tekenen van overbelasting [4] tijdig rust te nemen.
Bronvermelding
[1] López-Valenciano, A., et al. (2021). Injuries in Padel: A Systematic Review. International Journal of Sports Medicine.
[2] Eirale, C., & de Gasperis, N. (2023). Injuries in padel. Aspetar Sports Medicine Journal, 12.
[3] Pérez, F., de la Rubia, A., Cañadas, E., Lorenzo-Calvo, J., Marquina, M., & García-Sánchez, C. (2023). Musculoskeletal injury prevalence in professional padel players: A retrospective study of the 2021 season. Journal of Physical Therapy in Sport, 62, 123-128.
[4] Courel Ibáñez, J., & Herrera-Gálvez, J. J. (2019). Fitness testing in padel: Performance differences according to players’ competitive level. Science & Sports, 34(3), 159-164.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.