Echografie

De fysiotherapeut gebruikt de echografie om zeker van zijn diagnose te zijn. Met de handen kunnen fysiotherapeuten veel problemen voelen, echter kunnen zij niet in het lichaam kijken. Met een echo kan dit nu dus wel. Dit maakt het voor u als patiënt en voor ons als therapeut makkelijker en inzichtelijker.

Stel hier uw vraag  Extra onderzoeksmethode

  Zowel bij fysiotherapie Amsterdam-Oost als in Zwanenburg kunnen wij als extra onderzoeksmethode een echo bij u maken. Veel blessures zijn goed te onderzoeken met een echografie. Wij gebruiken echografie voor het stellen van diagnoses die niet of niet zeker genoeg zijn met onze orthopedische testen.

  Ook gebruiken wij de echo om inzichtelijk te maken hoe lang het herstel van een blessure precies gaat duren. Deze opname kan vervolgens weer gebruikt worden om op een later tijdstip te meten hoe ver u vooruit bent gegaan.

  Wij gebruiken de echo om duidelijk te maken:

  • Waar de blessure vandaan komt
  • Wat de oorzaak is van de blessure
  • Hoelang het herstel gaat duren
  • Als extra onderzoek om te onderzoeken of wij geen factoren missen die het herstel beinvloeden
  • Als evaluatie instrument, hoe goed u herstelt
  Echografie-Evolution-2

  Advies tijdens eerste gesprek en onderzoek

  Wanneer wij denken echo onderzoek u voordeel geeft dan adviseren wij dat tijdens ons eerste gesprek en onderzoek. Vaak kan de echo dan direct gemaakt worden als u dat wilt.

  Zekerheid

  Ook u als patiënt kunt de voorkeur geven aan een betrouwbaardere vorm van onderzoeken om zeker van de diagnose te zijn. Men vindt het fijn als wij het zeker weten door het probleem op beeld vast te leggen. Voor doctoren en verzekeraars is dit gewenst en bent u zeker van de diagnose.

  Kosten / verzekering

  De kosten voor een echo onderzoek zijn 75 euro boven op de gebruikelijke consult en onderzoek kosten. Helaas vergoeden op dit moment de verzekeraars een echo onderzoek bij fysiotherapeuten niet. Wij hopen dat dit in de toekomst gaat veranderen wanneer een echo onderzoek standaard gaat worden in fysiotherapie praktijken. Wij adviseren wel altijd om de rekening in te dienen bij de zorgverzekeraar om het te proberen.
  Echografie-Evolution

  Kan ik niet beter in het ziekenhuis een echo laten maken?

  U kunt blessures beter door een fysiotherapeut met een echo laten onderzoeken dan in het ziekenhuis. De reden daarvoor is dat wij uw hele verhaal meenemen, weten waar wij naar zoeken en wij u laten bewegen tijdens de echo. Het bewegen van een spier of gewricht geeft veel informatie hoe iets functioneert.

  Helaas wordt er in het ziekenhuis alleen gekeken wanneer u stil zit en dan heeft men vaak ook geen last. De beelden worden ook niet direct beoordeeld omdat degene die de beelden maakt alleen het onderzoek doet en de arts uw beelden analyseert.

  Een voordeel van het ziekenhuis is dat zij veel ervaring hebben met het maken van echo`s en de kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar (let op dat de kosten wel van uw eigen risico af gaan). De kosten in het ziekenhuis liggen tussen de 75 en 250 euro.

  Wanneer een echo?

  Een echo onderzoek is in veel gevallen aanvullend en niet noodzakelijk. Het maakt de diagnose, dus het probleem waarom u last hebt, zekerder en zo wordt er ook niets gemist. Met onze andere onderzoekmethodes komen wij een heel eind. Wanneer het noodzakelijk is zullen wij u dit vertellen bij uw eerste bezoek aan de praktijk. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van blessures waar een echo waardevol is.

  • Spierscheuring
  • Slijmbeursontsteking
  • Littekenweefsel
  • Inklemming
  • Verkeerde houding spieren
  • Verkalkingen
  ×