Onze zorg bij het herstellen van een verstuikte enkel
Onze zorg bij het herstellen van een verstuikte enkel


Specialist in Fysiotherapie

Specialist in Fysiotherapie
Naar schatting is 15-30% van alle sportblessures een verstuikte enkel. Eerdere verstuikingen verhogen het risico op het optreden van een nieuwe verstuiking. Een volledig herstel is dus zeer belangrijk, omdat een deel van de mensen met een enkelverstuiking blijvende klachten overhoudt.
Dit kan voorkomen worden door oefeningen die de spieren versterken, waar de fysiotherapeut een grote rol in kan spelen.
De anatomie van de enkel
Deze gewrichten worden omringd door ligamenten, ook wel gewrichtsbanden genoemd, die zorgen voor stabiliteit en stevigheid. Belangrijke ligamenten van de enkel zijn:
- het voorste talofibulaire ligament (ATFL)
- het achterste talofibulaire ligament (PTFL)
- het calcaneofibulaire ligament (CFL)
Wat is een enkelverstuiking?
Vaak zijn het de ATFL, PTFL en de CFL die aangedaan zijn. Verstuikingen van deze ligamenten ontstaan bij plotse zijwaartse bewegingen die met kracht gebeuren.
De beste fysiotherapeut van Amsterdam! Ze denken goed met je mee en zijn heel flexibel. Zeker een aanrader, ik ga binnenkort verhuizen maar ben niet van plan hier weg te gaan.
– Evolution Fysiotherapie
Wat zijn de symptomen van een enkelverstuiking?
Soms gaat deze zwelling gepaard met blauwe plekken. Tot slot treedt er vaak ook instabiliteit op in de enkel na een verstuiking, door de schade aan de ligamenten.
Het herstel van een verstuikte enkel
Het herstelproces van een enkelverstuiking is afhankelijk van de ernst van de blessure. Vaak herstelt een verstuiking spontaan binnen enkele dagen, zonder dat er veel hulp voor nodig is. Indien de blessure ernstiger is, verloopt het herstelproces in een aantal fasen:
De acute fase
De acute fase is de fase direct na het optreden van de verstuiking. Het is hierbij belangrijk om de enkel zo weinig mogelijk te belasten. De enkel kan behandeld worden volgens het ‘RICE-principe’: rust, ijs, compressie en elevatie. Met ijs, compressie en elevatie kan zwelling verminderd worden. Daarnaast helpt de compressie het enkelgewricht te ondersteunen. In de acute fase is het raadzaam om de enkel door een professional te laten beoordelen, om ernstig letsel uit te sluiten.
De subacute fase
In de subacute fase neemt de zwelling en pijn langzaam af. De focus verschuift hierdoor naar het herstel van de beweeglijkheid in de enkel. Het is belangrijk om de enkel te versterken, waarbij er specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen worden toegepast.
Hiermee wordt het risico op een verstuiking in de toekomst ook verminderd.
De revalidatiefase
Het doel van de revalidatiefase is het terugkeren naar het oude niveau. Hierbij kunnen de normale dagelijkse activiteiten, waaronder ook sport, weer langzaam worden hervat. Om overbelasting en een nieuwe blessure te voorkomen zal dit heel geleidelijk gaan.
In deze fase wordt de basis gelegd voor duurzaam herstel. Deze fase is dus essentieel om klachten in de toekomst te voorkomen. In onze praktijk geven we veel aandacht aan deze fase.
Fysiotherapie bij een enkelverstuiking
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het herstelproces van een enkelverstuiking. De ernst van de blessure zal worden geëvalueerd voordat het behandelplan wordt opgesteld. De behandeling kan verschillende componenten omvatten:
Pijn- en ontstekingsbeheersing: Fysiotherapeuten kunnen tijdens de acute fase van een enkelverstuiking al een rol spelen. Met ijsapplicatie, manuele therapie en elektrotherapie kan de zwelling en pijn verminderd worden.
Mobilisatie: Een fysiotherapeut kan u mobiliserende oefeningen aanleren om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het zachtjes bewegen van de enkel in verschillende richtingen om de flexibiliteit te vergroten.
Versterkende oefeningen: Tijdens de subacute fase en revalidatiefase van het herstel kan de fysiotherapeut versterkende oefeningen geven. Hiermee verbetert de stabiliteit en kracht van de enkel.
Functionele oefeningen: In de revalidatiefase van het herstel kan de fysiotherapeut functionele oefeningen introduceren die dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, rennen, draaien en springen, nabootsen. Met deze oefeningen wordt het vertrouwen in de enkel herwonnen en kan er geleidelijk teruggekeerd worden naar de normale activiteiten.
Preventieve maatregelen: Aan het begin van het herstelproces na een enkelverstuiking kan het dragen van een enkelbrace bijdragen aan het verminderen van de kans op een nieuwe verstuiking.
De eerder genoemde mobilisatie, versterkende en functionele oefeningen dragen er daarnaast aan bij dat de enkel weer mobiel en sterk is. Hierdoor is de enkel in staat om klappen op te vangen en is de kans minder groot dat u weer een blessure oploopt.
Waarom Evolution Fysiotherapie bij enkelklachten?
Een essentieel onderdeel van het herstel is het voorkomen van klachten in de toekomst. U bent pas volledig uitbehandeld, wanneer u sterker en fitter bent dan u voor de blessure was.
Graag begeleiden wij u door het herstelproces en helpen wij u met het herwinnen van vertrouwen in uw enkel. Maak daarom direct een afspraak!