Goede fysiotherapie bij klachten door een runners knee
Goede fysiotherapie kan een wereld van verschil maken bij klachten door een runners knee
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Voor veel mensen is hardlopen een passie. Het is een manier om te ontspannen en om fit te blijven. Daarnaast kunnen hardloopwedstrijden een leuke manier zijn om uitgedaagd te worden en een doel te hebben om voor te trainen.
Helaas is hardlopen ook een blessuregevoelige sport. Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopen is de runners knie.
Wat dat precies is en hoe fysiotherapie kan helpen bij het herstel hiervan, leest u in deze blog.
Wat is een runners knee?
Een runners knee, ook wel lopersknie of tractus iliotibialis frictie syndroom genoemd, is een verzamelnaam voor hardloopblessures rondom de knie. Het gaat hierbij eigenlijk altijd over blessures die ontstaan door overbelasting.
Deze overbelasting wordt veroorzaakt door het uitvoeren van herhaalde bewegingen: bij hardlopers het opvangen van het lichaamsgewicht en het weer afzetten voor de volgende stap.
Ondanks dat een runners knee vaak voorkomt bij hardlopers, kan een runners knee ook ontstaan door andere activiteiten waarbij veel druk op de knie wordt uitgeoefend.
Van de verschillende knieblessures komen er twee het meeste voor, namelijk het iliotibiale bandsyndroom (ITBS) en het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS).
Het iliotibiale bandsyndroom (ITBS)
De iliotibiale band is een stevige band van bindweefsel die van de buitenkant van het bekken langs de zijkant van het bovenbeen loopt naar de buitenkant van de knie. Bij het uitvoeren van bewegingen ontstaat er wrijving tussen deze band en de structuren van de knie.
Hierdoor kan de iliotibiale band bij overbelasting geïrriteerd raken. Dit leidt tot doffe of scherpe, stekende pijn aan de buitenkant van de knie.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Laat elke stap een triomf zijn op de weg naar herstel. De runnersknee mag dan een obstakel zijn, maar jouw veerkracht en toewijding vormen de snelste route naar het herwinnen van elke hardlopende droom.”
– Evolution Fysiotherapie
Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)
PFPS wordt gekenmerkt door pijn aan de voorkant van de knie, meestal rond of achter de knieschijf. De knieschijf bevindt zich voor het kniegewricht en beweegt van het onderbeen over het dijbeen. De pijn van PFPS ontstaat als er problemen zijn met de uitlijning van of de beweging of druk op de knieschijf.
Naast pijn kan het zijn dat er bij PFPS krakende geluiden hoorbaar zijn of een gevoel van schuren in de knie wordt ervaren tijdens het bewegen van de knie.
Deze pijn bij zowel ITBS als PFPS is vooral aanwezig als er druk op de knie wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of traplopen. Soms kunnen ook simpele bewegingen, zoals het buigen van de knie, al leiden tot pijn
De oorzaken van een runners knee
Zoals gezegd, komt een runners knee eigenlijk altijd door overbelasting. Dit kan komen doordat er te veel of op de verkeerde manier getraind is.
Naast de overbelasting zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de runners knee.
Voorbeelden hiervan zijn spierzwakte, een verkeerde looptechniek, disbalans in spierkracht of verkeerde hardloopschoenen.
Onze therapie bij een runners knee
Als u last heeft van een runners knee, dan wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zodat u verder kunt met uw trainingen. Om u goed te kunnen begeleiden in het herstelproces stelt uw fysiotherapeut als eerste een op maat gemaakt behandelplan op.
Dit behandelplan is gebaseerd op de evaluatie van uw klachten, de mogelijke oorzaken en uw doelen.
Spierversterkende oefeningen
Het belangrijkste onderdeel van het behandelplan bij een runners knee zijn spierversterkende oefeningen. Door de spieren rondom de knie te versterken, wordt er minder hard aan de iliotibiale band getrokken of wordt de knieschijf beter gestabiliseerd.
Hierdoor wordt de druk op de iliotibiale band of de knieschijf minder tijdens activiteiten en nemen de klachten af.
Mobiliserende oefeningen
Naast de spierversterkende factoren zal uw fysiotherapeut samen met u focussen op het verbeteren van de flexibiliteit en het bereik van de bewegingen van het kniegewricht door middel van rek- en strekoefeningen.
Hierdoor worden de spieren soepeler en kan de knie beter bewegen.
Educatie
Tot slot is educatie een belangrijke factor in de behandeling van een runners knee. Door meer te begrijpen over de anatomie van de knie en over trainingsschema’s kunt u uw herstel versnellen en een herhaling van de blessure voorkomen.
Daarnaast zal uw fysiotherapeut samen met u kijken naar uw looptechniek en uw hardloopschoenen om waar nodig adviezen te geven.
Fysiotherapie bij Fysio Evolution
Heeft u last van een runners knee of bent u bang dat u hier last van heeft? De fysiotherapeuten van Fysio Evolution helpen u graag bij het diagnosticeren van de blessure en het opstellen van een passend behandelplan om uw klachten te doen verminderen.
Maak hiervoor snel een afspraak bij Fysio Evolution!
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.