Wat kunt u doen tegen een dikke knie door overbelasting?
Wat kunt u doen tegen een dikke knie door overbelasting?
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Een dikke knie door overbelasting is een klacht die wij als fysiotherapeuten met veel affiniteit voor sport regelmatig tegenkomen.
Het is een probleem dat vaak voorkomt bij sporters of mensen die fysieke werkzaamheden uitvoeren. [1]
Hoewel het soms onschuldig lijkt, kan een dikke knie door overbelasting ernstige gevolgen hebben als er niet tijdig wordt ingegrepen [2]. In dit artikel leg ik uit wat de oorzaak is van deze klachten.
Ik vertel ook wat u zelf kunt doen om het herstel te bevorderen en hoe ik u als fysiotherapeut hierbij kan ondersteunen. Want met de juiste ondersteuning is dit een klacht die goed te verhelpen is.
Wat bedoelen we met overbelasting van de knie?
Overbelasting betekent dat de structuren in de knie – zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden – onvoldoende tijd krijgen om te herstellen na intensief gebruik. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de weefsels ontstaan, wat leidt tot zwelling en pijn.
Overbelasting is niets anders dan een belasting die hoger is dan belastbaarheid. U vraagt dus meer van de knie dan dat deze aankan. Dit kan betekenen dat u hele zware inspanning doet, of dat u vaak een bepaalde inspanning doet.
Deze overbelasting kan een zwelling van de knie veroorzaken
Een dikke knie ontstaat dus door overmatige druk op de knie. Dit kan gebeuren bij intensieve sporten zoals hardlopen, voetbal, schaatsen of wielrennen of bij herhaaldelijke belasting zoals traplopen [3][4].
Hierdoor kan er vochtophoping in het kniegewricht optreden, ook wel een “gezwollen knie” of “vocht in de knie” genoemd. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op de overbelasting, omdat het probeert de schade te herstellen en verdere letsels te voorkomen [5].
Wanneer deze zwelling aanhoudt, kan het de beweeglijkheid van de knie beperken en de pijn verergeren. U gaat op dat moment dus last krijgen van de overbelasting. Dit is niet alleen ongemakkelijk, het kan er ook voor zorgen dat bepaalde activiteiten niet meer voluit kan doen.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Hoewel zelfzorg een belangrijke rol speelt in het herstelproces, is het onmisbaar om de onderliggende oorzaak van de knieklachten aan te pakken.”
– Evolution Fysiotherapie
Wat u zelf kunt doen bij een dikke knie?
Als u last hebt van een dikke knie door overbelasting, zijn er enkele stappen die u zelf kunt nemen om de klachten te verlichten en het herstel te bevorderen.
Allereerst is rust essentieel!
Het is belangrijk om de knie niet verder te belasten en activiteiten die de klachten hebben veroorzaakt tijdelijk te vermijden. Hierdoor krijgt het weefsel de kans om te herstellen.
Het hooghouden van de knie, kan ook helpen om de zwelling te verminderen. Door de knie in een verhoogde positie te houden, kan overtollig vocht makkelijker wegvloeien.
Het dragen van een brace of bandage kan ondersteuning bieden aan het kniegewricht en verdere overbelasting voorkomen. Let er wel op dat dit slechts een tijdelijke oplossing is en niet dient als vervanging voor een passende behandeling.
Enkel rusten is niet voldoende, want wanneer de knie een volgende training/werkdag/wedstrijd weer overbelast raakt, dan komt er opnieuw vocht in het gewricht. Naast het rusten zult u dus ook de belastbaarheid moeten verhogen of de belasting verminderen.
Want wanneer deze in balans zijn, dan raakt de knie niet overbelast en volgt er geen reactie. De realiteit is dat dit best lastig is, zonder ondersteuning van een expert. Wij helpen dan ook veel mensen in onze praktijk met overbelasting klachten.
Hoe ik u als fysiotherapeut kan helpen
Hoewel zelfzorg een belangrijke rol speelt in het herstelproces, is het onmisbaar om de onderliggende oorzaak [6] van de knieklachten aan te pakken. Als fysiotherapeut kan ik u hierbij begeleiden.
Door een uitgebreide analyse van uw houding, beweging en activiteiten, kan ik vaststellen wat de overbelasting heeft veroorzaakt.
Samen kunnen we werken aan het verbeteren van de belastbaarheid van uw knie. Dit doen we door middel van gerichte oefeningen die de spieren rondom de knie versterken en de mobiliteit van het gewricht verbeteren.
Daarnaast kan ik u adviseren over de juiste houding en techniek tijdens sporten of dagelijkse activiteiten. Door bewegingen op de juiste manier uit te voeren, zijn deze soms minder belastend voor uw knie. Hier kan herhaling van de klachten worden voorkomen.
Hiermee zorgen we ervoor dat u geleidelijk terug kunt keren naar uw sport of activiteit, zonder dat de knie opnieuw overbelast raakt. Ik werk hierbij nauw met u samen, zodat we op een verantwoorde manier de belasting kunnen opbouwen en uw knie weer sterk en stabiel wordt.
Kom bij een dikke knie door overbelasting tijdig naar onze fysiotherapiepraktijk
Een dikke knie door overbelasting kan veel ongemak veroorzaken, maar met de juiste aanpak is herstel goed mogelijk!
Het eerste deel kunt u zelf doen. Door rust te nemen, de knie te koelen en eventueel te ondersteunen met een brace, kunt u zelf al veel doen om de klachten te verlichten.
Echter, om de oorzaak van de overbelasting aan te pakken en te voorkomen dat de klachten terugkeren, is professionele begeleiding essentieel. Daar kan ik u bij helpen.
Als fysiotherapeut met jarenlange ervaring in het behandelen van sport gerelateerde blessures, help ik u graag op weg naar een volledig herstel. Samen werken we aan het versterken van uw knie en het verbeteren van uw prestaties, zodat u weer zorgeloos kunt bewegen [7][8][9].
Bronvermelding
[1] Moet ik naar de dokter?. (z.d.). Vocht in de knie. Geraadpleegd op 5 juni 2024
[2] Evolution Fysiotherapie. (z.d.). Hoe kunnen wij u helpen wanneer uw knie steeds dik wordt na het sporten? Geraadpleegd op 5 juni 2024
[3] van der Worp, H., Kuijer, P. P., & van Mechelen, W. (2024). Health problems among elite Dutch youth long track speed skaters: A one-season prospective study. British Journal of Sports Medicine.
[4] Swenson, D. M., Yard, E. E., & Comstock, R. D. (2024). Descriptive epidemiology of injuries sustained in National Collegiate Athletic Association Men’s and Women’s Lacrosse, 2004-2005 through 2013-2014 seasons. HSS Journal.
[5] O’Keeffe, S. A., Hogan, B. A., Eustace, S. J., & Kavanagh, E. C. (2009). Overuse injuries of the knee. Magnetic Resonance Imaging Clinics of North America, 17(4), 725-739.
[6] Aicale, R., Tarantino, D., & Maffulli, N. (2018). Overuse injuries in sport: A comprehensive overview. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 13, 309.
[7] Van Ginckel, A., Thijs, Y., Hesar, N. G. Z., Mahieu, N., De Clercq, D., & Roosen, P. (2009). Intrinsic gait-related risk factors for patellofemoral pain in novice recreational runners. British Journal of Sports Medicine, 43(6), 424-428.
[8] Collins, N. J., & O’Halloran, P. (2010). Systematic review of guidelines for the physical management of osteoarthritis of the hip or knee. Australian Journal of Physiotherapy, 56(4), 247-259.
[9] Crossley, K. M., Stefanik, J. J., Selfe, J., Collins, N. J., Davis, I. S., Powers, C. M., & McConnell, J. (2016). Patellofemoral pain consensus statement from the 4th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Manchester. Part 1: Terminology, definitions, clinical examination, natural history, patellofemoral osteoarthritis and patient-reported outcome measures. British Journal of Sports Medicine, 50(14), 839-843.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.