Fysiotherapie bij houdingsklachten en pijn aan de nek/schouder
Fysiotherapie bij houdingsklachten en pijn aan de nek/schouder
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Hedendaags bestaat ons werk voor een groot deel uit zitten aan een bureau achter een computer. Iedereen weet inmiddels wel dat te veel zitten niet goed is voor je gezondheid, en veel mensen ondervinden hier ook de gevolgen van.
Het kan leiden tot nekklachten en/of schouderklachten. Het is niet zozeer het overmatige zitten op zich dat klachten veroorzaakt, maar vooral de inactieve zithouding die ontstaat naarmate we meer zitten en minder bewegen. Dit komt doordat de spieren die de houding moeten ondersteunen minder worden gebruikt en daardoor verzwakken.
De meeste mensen weten inmiddels dat meer bewegen gedurende de dag de beste oplossing is, maar helaas ontkomen we er niet aan om uren achter onze computer door te brengen. Daarom is het handig om te weten wat een verkeerde houding is en welke klachten dit kan veroorzaken.
Wat is een verkeerde houding?
Laat ik allereerst benadrukken dat het altijd beter is om gedurende de dag meer te bewegen. Voor velen is dit echter geen haalbare optie, aangezien het meeste werk achter de computer wordt verricht. Een wekker om het uur te laten afgaan voor een kort stukje lopen kan al enorm helpen.
Daarnaast is een zit-sta-bureau ook beter voor de houding, maar zelfs dan is stilstaan niet hetzelfde als in beweging zijn.
Hieronder zijn twee afbeeldingen te zien: de afbeelding links toont een slechte zithouding, en de afbeelding rechts laat een correcte zithouding zien.
De zithouding op de linker afbeelding is problematisch, met naar voren gerichte schouders, een ingezakte bovenrug en een vooruitgestoken kin. Deze inactieve houding kan leiden tot nek- en schouderklachten.
In deze houding worden diepe nekspieren, zoals de m. longus capitis en m. longus colli, uitgeschakeld, waardoor ze hun stabiliserende functie verliezen. Dit kan chronische nekklachten veroorzaken, omdat deze spieren niet meer effectief bijdragen aan de ondersteuning van de nek.
De oppervlakkige nekspieren, zoals de m. upper trapezius, m. scalenus, m. splenius en m. sternocleidomastoideus, raken daarentegen overbelast en verkort, wat de beweeglijkheid van de nek beperkt.
Deze inactieve houding heeft ook gevolgen voor de schouders. De nek- en schoudergordel zijn nauw met elkaar verbonden, en een voorwaartse schouderpositie vernauwt de subacromiale ruimte. Dit kan leiden tot inklemming van pezen, zoals die van de m. infraspinatus en m. supraspinatus, met ontstekingen en schouderpijn als gevolg.
Om deze problemen aan te pakken, is het essentieel om de diepe nekflexoren opnieuw aan te leren aanspannen en de subacromiale ruimte te vergroten. Onze begeleiding omvat specifieke oefeningen om overbelaste spieren te herstellen en de juiste houdingsspieren te activeren. Zo kunt u een goede zithouding aannemen en behouden, wat nek- en schouderklachten vermindert.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Iedereen weet inmiddels wel dat te veel zitten niet goed is voor je gezondheid, en veel mensen ondervinden hier ook de gevolgen van. Het kan leiden tot nekklachten en/of schouderklachten.”
– Evolution Fysiotherapie
Fysiotherapie bij klachten aan de nek en/of schouder door verkeerde houding
Loopt u al enige tijd rond met nek- of schouderklachten en bent u bang dat uw verkeerde houding hier mee te maken heeft? Twijfel dan niet om een afspraak te maken bij onze fysio’s in Amsterdam Oost en Zwanenburg.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.