Hulp van uw fysiotherapeut bij het herstellen van patello femoraal syndroom
Hulp van uw fysiotherapeut bij het herstellen van patello femoraal syndroom
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
Het patello femoraal syndroom is een veel voorkomende aandoening aan de knie. Met name bij jonge sporters komt de aandoening veel voor. Ongeveer 25% van de knieblessures wordt gediagnostiseerd als het patello femoraal syndroom.
De blessure wordt vooral gekenmerkt door pijn rondom de knie, maar er kunnen ook andere klachten optreden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken en symptomen van het patello femoraal syndroom.
We leggen ook uit wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen wanneer u last heeft van deze aandoening.
Wat is het patello femoraal syndroom?
Vooraan in de knie bevindt zich de knieschijf, ook wel de patella genoemd. Bij het strekken en buigen van de knie, schuift de knieschijf over het kniegewricht. Wanneer u last heeft van pijn aan de voorkant van uw knie, kan dit wijzen op het patello femoraal pijnsyndroom.
De knieschijf schuift bij het buigen van het been over het onderste deel van het bot van het bovenbeen (femur). Op het moment dat deze beweging pijn veroorzaakt, dan noemen we dit het patello femoraal syndroom.
Gelukkig is de pijn niet gevaarlijk en maakt u dus niks kapot in uw knie bij het bewegen. De pijn is kan echter wel heel vervelend zijn en ervoor zorgen dat u minder goed kunt bewegen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van het patello femoraal syndroom?
Het is niet altijd duidelijk hoe het patello femoraal syndroom precies ontstaat. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken. Zo zien we dat de pijnklachten in de meeste gevallen in verband staan met overbelasting van het kniegewricht en de pezen en spieren eromheen.
Hiernaast hangen de pijnklachten vaak samen met een plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit, bijvoorbeeld wanneer u na ziekte of vakantie weer gaat sporten.
Ook zien we dat de beenspieren van mensen met pijnklachten aan de knieschijf vaak niet sterk genoeg zijn. Daarnaast kunnen verkorte beenspieren of een disbalans van de kracht van de beenspieren bijdragen aan de klachten. In deze gevallen schuift de knieschijf minder gecontroleerd over het kniegewricht, wat op den duur tot pijn kan leiden.
Het patello femoraal syndroom komt vooral voor bij jongeren en volwassenen tot 35 jaar. Vanwege de nauwe samenhang met overbelasting, zien we dat de blessure vaak ontstaat bij hardlopers of bij sporters die veel rennen en springen.
Zo komt de blessure bijvoorbeeld ook veel voor bij turnsters.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“De pijn bevindt zich meestal rondom de knieschijf, maar kan ook op andere plekken in de knie worden gevoeld. Naast pijn heeft u mogelijk last van een stijve of dikke knie of van een krakende knie wanneer u deze beweegt.”
– Evolution Fysiotherapie
Wat zijn de symptomen van het patello femoraal syndroom?
De klachten van het patello femoraal syndroom kunnen acuut ontstaan, maar kunnen ook geleidelijk erger worden. De pijn kan heviger worden bij bepaalde activiteiten, zoals hurken, knielen, traplopen, hardlopen en fietsen.
De pijn bevindt zich meestal rondom de knieschijf, maar kan ook op andere plekken in de knie worden gevoeld. Naast pijn heeft u mogelijk last van een stijve of dikke knie of van een krakende knie wanneer u deze beweegt. De pijn kan ertoe leiden dat u door uw knie zakt of dat u ’s nachts zelfs wakker wordt.
Fysiotherapie bij het patello femoraal syndroom
Hoewel de pijn niet gevaarlijk is, kunt u er wel veel last van hebben en kunt u zich beperkt voelen in uw dagelijks leven. Fysiotherapie is een geschikte methode om u van uw klachten af te helpen. Veel mensen merken binnen enkele weken al verbetering bij onze behandeling.
Allereerst is het belangrijk om activiteiten die klachten uitlokken te vermijden om uw knie rust te geven. Dit zal in veel gevallen betekenen dat u tijdelijk anders of minder lang/zwaar moet gaan sporten.
Vervolgens kunnen onze fysiotherapeuten u oefeningen geven om uw been- en heupspieren te versterken. Hierbij zal de focus vooral liggen op de quadriceps en de bilspieren, aangezien deze spieren helpen de knieschijf goed uitgelijnd te houden en de belasting op het kniegewricht te verminderen.
Wanneer de klachten afnemen, zullen we steeds meer gaan focussen op functionele oefeningen. Hierbij richten we ons op het uitvoeren van specifieke bewegingen of activiteiten die u veel doet in uw dagelijkse leven of tijdens het sporten.
Zo bouwen we de belastbaarheid van de knie weer geleidelijk op en bereiden we u voor op de terugkeer naar uw dagelijkse (sport)activiteiten.
Herstellen van het patello femoraal syndroom bij Fysio Evolution
Vervolgens begeleiden we u bij de terugkeer naar de activiteiten die u voor het oplopen van de blessure uitvoerde.
Heeft u nog vragen of wilt u graag beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.